Porota 2. kola

Představujeme vám porotu finálového kola Concertino Praga 2024.

Paul Lewis

Paul Lewis patří k předním interpretům středoevropského klavírního repertoáru, jeho beethovenovské a schubertovské koncerty a nahrávky sklízejí všeobecné uznání kritiky. V roce 2016 získal titul CBE za zásluhy o hudbu. Díky svému úzkému vztahu k Beethovenově hudbě se podílel na natáčení třídílného dokumentu BBC Being Beethoven a v létě 2022 vystoupil v Tanglewoodu s cyklem jeho pěti klavírních koncertů. Tento cyklus provedl opakovaně po celém světě a byl prvním klavíristou, který jej zahrál během jedné sezony na BBC Proms. V posledních dvou sezonách provedl ve více než třiceti koncertních sálech po celém světě sérii čtyř koncertů se Schubertovými pozdními klavírními sonátami. Jako komorní hráč je pravidelným hostem ve Wigmore Hall, kde vystoupil již více než stokrát. Lewis je jedním z uměleckých ředitelů festivalu Midsummer Music, každoroční přehlídky komorní hudby v Buckinghamshire ve Velké Británii. Vedle koncertních vystoupení pořádá také mistrovské kurzy po celém světě.

Maria Meerovitch

Maria Meerovitch vystudovala Státní konzervatoř Rimského-Korsakova v Petrohradě a Královskou konzervatoř v Antverpách. Je držitelkou prvních cen z několika mezinárodních soutěží a vystupuje po celém světě na sólových a komorních recitálech. Dosud se představila v USA, Japonsku, na Tchaj-wanu, v Brazílii, Jihoafrické republice, Jižní Koreji, Izraeli a řadě zemí Evropy. Spolupracuje s věhlasnými sólisty, k nimž patří Martha Argerich, Vadim Repin, Boris Berezovskij či Sergej Nakarjakov. Jako sólistka Maria vystoupila s mnoha orchestry po celém světě včetně Londýnské filharmonie, Stuttgartského komorního orchestru či English Chamber Orchestra. Díky deseti letům úspěšné pedagogické dráhy na Královské konzervatoři v Antverpách i své kariéře interpretky je zvána na mistrovské kurzy po celém světě. Za všechny jmenujme Johannesburg University, Royal Welsh College of Music and Drama v Cardifu, University of Cincinnati či Mistrovské kurzy Transsibiřského uměleckého festivalu.

Henrik Wahlgren studoval v letech 1985–1990 u Alfa Nilssona na Královské hudební univerzitě ve Stockholmu. Své první angažmá získal v Norrköpingském symfonickém orchestru, kde působil do roku 1993. Poté pokračoval ve studiu u Günthera Passina na Hudební univerzitě v Mnichově. V roce 1994 získal místo hráče na anglický roh v orchestru lipského Gewandhausu, kde působil do roku 1997. Poté byl až do roku 1999 angažován jako sólohobojista ve Staatskapelle Dresden, odkud se po dvou letech vrátil zpět do svého předchozího lipského působiště, nyní jako sólohobojista. Od roku 2014 pravidelně působí jako korepetitor tělesa Gustav Mahler Jugendorchester a vyučuje na Vysoké hudební škole Felixe Mendelssohna-Bartholdyho v Lipsku. Pravidelně se věnuje komorní hře a je členem souboru Armonia Ensemble.

Flétnista Henrik Wiese

Henrik Wiese

se narodil roku 1971 ve Vídni. Hudební vzdělání získal u Ingrid Kochové-Dörnbrakové a Paula Meisena. Jako zastupující flétnista sbíral první zkušenosti orchestrálního hráče u Mnichovských filharmoniků a jejich bývalého šéfdirigenta Sergiu Celebidache. V letech 1995–2006 byl prvním flétnistou Bavorské státní opery v Mnichově, roku 2006 se stal prvním flétnistou Symfonického orchestru Bavorského rozhlasu. Má synestetické schopnosti, např. slyší barvy. Tento vzácný dar je pro něj důležitým zdrojem hudební inspirace. Jako sólista vystoupil s Rozhlasovým symfonickým orchestrem Berlín, Rozhlasovou filharmonií Hannover, Polskou komorní filharmonií, Pražským komorním orchestrem a Mnichovským komorním orchestrem. Jeho rozsáhlou hudební činnost dokládají zejména nahrávky komorní hudby. Kromě moderní Boehmovy flétny hraje také na barokní příčnou flétnu. S tímto nástrojem vystupuje v rámci ansámblu L'accadémia Giocosa. Mnoho let působil jako profesor na Mozarteu v Salcburku.

Sarah Willis

Britská hornistka Sarah Willis se narodila v USA a vyrůstala v Tokiu, Bostonu, Moskvě a Londýně. První lekce hry na lesní roh absolvovala ve čtrnácti letech, tři roky v britské metropoli studovala na Guildhall School of Music and Drama a poté pokračovala ve vzdělávání u Ferguse McWilliama v Berlíně. V letech 1991–2001 byla členkou Staatskapelle Berlin a v roce 2001 se stala první hráčkou na dechové nástroje, která získala místo v Berlínské filharmonii. Hraje i s mnoha dalšími předními orchestry a jako sólistka a komorní hráčka vystupuje po celém světě. Natočila řadu ceněných alb, z nichž nejnovější s názvem „Mozart y Mambo“ propojuje hudbu klasiků s kubánskými rytmy. Věnuje se rovněž pedagogické a osvětové činnosti, mj. vyučuje na Karajanově akademii a uvádí rodinné koncerty Berlínské filharmonie. Její přínos pro klasickou hudbu byl ve Velké Británii oceněn na nejvyšší úrovni, když jí roku 2021 královna Alžběta II. udělila prestižní titul Member of the Order of the British Empire.